بوتاکس در بارداری: آری یا خیر؟ (با دلایل و مطالعات جدید)
بوتاکس در بارداری مانند بیشتر اقدامات درمانی ممنوع است و باید از انجام آن پرهیز شود. البته پزشکان هنوز دلیل مشخصی برای ممنوعیت تزریق بوتاکس در بارداری عنوان نکردهاند اما مشخصا هر تغییر کوچکی در بدن مادر، وضعیت جنین را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. در صورتی که تصمیم به انجام این کار دارید باید با تمام عوارض احتمالی انجام بوتاکس در بارداری آشنا باشید و با در نظر گرفتن این پیامدهای احتمالی و عوارض، برای انجام این کار اقدام کنید.
عوارض تزریق بوتاکس برای جنین در دوره بارداری
با توجه به محبوبیت بوتاکس درمانی در زیبایی و استفاده از این روش در درمان بعضی از بیماریها، تحقیقات زیادی در مورد این روش و واکنش گروههای خاص مانند زنان باردار و شیرده در برابر آن انجام شده است. در طی سالهای گذشته بارها و بارها مادرانی تحت آزمایش با بوتاکس قرار گرفتهاند و تاثیر تزریق این ماده بر جنین یا نوزاد آنها مورد بررسی قرار گرفته است. برای مثال در سال 2006 ، مصاحبهای میان 900 پزشک متخصص انجام شد که از میان آنها 12 نفر تجربه تزریق بوتاکس به بیمار خود در دوره بارداری را داشتند. از میان 12 بیمار، تنها یک مورد به سقط جنین منجر شده بود و دیگر موارد نوزاد خود را بدون مشکلی به دنیا آورده بودند.
این نتیجه شاید خوشایند باشد اما قابل استناد نیست، زیرا آزمایشهای مشابه و مستقیم روی حیواناتی مانند خرگوش، نشان دهنده نارسایی جنین با تزریق بوتاکس در بدن مادر است. به همین دلیل توصیه میشود که از انجام بوتاکس در دوران بارداری پرهیز شود. تزریق بوتاکس و ورود سم بوتولینوم A به بدن مادر میتواند عوارضی برای جنین داشته باشد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عدم رشد جنین و کمبود وزن در زمان تولد
افزایش گردش خون مادر و تغییرات هورمونی
زردی و یرقان نوزاد
زایمان زودرس یا سقط جنین، البته هنوز مورد قطعی در این زمینه گزارش نشده است.
ضعیف شدن عضلات رحم و افتادگی آن
تاثیر در اندامهای حساس جنین مانند قلب و مغز به خصوص با تزریق در ماههای اول
ایجاد مشکلات تنفسی برای مادر به دلیل تغییرات داخلی و هورمونی و مشکل مشابه برای جنین
آیا بوتاکس درمانی هم برای بارداری خطرناک است؟
هر چند بوتاکس بیشتر به عنوان یک روش زیبایی شناخته میشود اما استفاده از سم بوتولینوم A ، همیشه با هدف زیبایی نیست. در مواردی ممکن است فرد دچار بیماری خاصی باشد که برای درمان آن باید از تزریق بوتاکس یا روشهای مشابه استفاده کرد. برای مثال بوتاکس یکی از موثرترین روشهای درمانی برای مشکل میگرن است.
به علاوه در مورد بیماریهایی مانند بیماری دیستونی که در آن انقباضات کنترل نشده موجب حرکات تکراری عضلات میشوند هم از این سم استفاده میشود تا با فلج کردن عضله مربوطه، از این انقباضات جلوگیری شود. در صورتی که بوتاکس یا روشهای مشابه به منظور درمان برای مادر تجویز شوند، باید آنها را در اسرع وقت انجام داد. در چنین شرایطی تنها پزشک میتواند امکان یا عدم امکان استفاده از این روش را مشخص کند. در بیشتر موارد پزشکان با کنترل بیماری نیاز به تزریق و انجام بوتاکس را تا بعد از زایمان به تعویق میاندازند و در صورت لزوم، روشهای جایگزین را به بیمار پیشنهاد میدهند.
چگونه میتوان از عوارض بوتاکس در بارداری جلوگیری کرد؟
بهترین راه برای جلوگیری از عوارض بوتاکس در بارداری، پرهیز از انجام این درمان است. بوتاکس روشی نیست که با استفاده از دارو یا درمانهای جانبی امکان کنترل آن وجود داشته باشد و با تزریق به یک نقطه از بدن تمام عضلات آن نقطه تحت تاثیر قرار میگیرند و در اثر ورود سم، فلج میشوند. به همین دلیل عدم انجام بوتاکس تنها راهی است که میتوان از عوارض احتمالی این روش برای جنین جلوگیری کرد. آگاهی بخشی به مادران باردار در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است و پزشک باید مادران متقاضی این درمان را در مورد عوارض و مشکلات احتمالی توجیه کنید.
برخلاف تصور برخی از مادران، هیچ چیزی نمیتواند اثر بوتاکس روی جنین را از بین ببرد. برخی افراد تصور میکنند که با استفاده از مکملهای ویتامینی میتوانند از بروز عوارض بوتاکس جلوگیری کنند اما زمانی که این سما وارد جریان خون شود، هیچ ویتامین یا ماده مشابهی نمیتواند از ورود آن به جفت و انتقال به جنین جلوگیری کند.
در صورت تزریق ناآگاهانه بوتاکس چه باید کرد؟
پرهیز از انجام بوتاکس پیش از بارداری و حین آن، تنها در صورتی امکانپذیر است که بارداری به صورت آگاهانه و با برنامهریزی انجام شود. گاهیاوقات اما بارداری به صورت ناخواسته اتفاق میافتد و زنان بدون اطلاع از وجود جنین در ماههای اول اقدام به تزریق بوتاکس میکنند. هر چند در این شرایط هم احتمال بروز عارضه برای جنین وجود دارد اما بهتر است با توقف جلسات بوتاکس به محض تشخیص بارداری یا انجام تست بارداری قبل از انجام بوتاکس از خطرات این درمان برای جنین جلوگیری کرد. در صورتی که بعد از تزریق بوتاکس متوجه بارداری خود شدید، فورا با پزشک ارتباط بگیرید و اقدامات لازم را انجام دهید.
جایگزینهای ایمن بوتاکس در بارداری
روشهای مختلفی وجود دارند که میتوانید آنها را جایگزین بوتاکس کنید که از جمله آنها میتوان به لایه برداری اشاره کرد. در لایه برداری از موادی مانند گلیکولیک، اسید لاکتیک و اسید سالیسیلیک استفاده میشود که به جز اسید سالیسیلیک، دیگر مواد برای جنین خطری ندارند. در موارد خاص میتوان ژل را نیز جایگزین بوتاکس کرد اما این روش درمانی هم تا بعد از زایمان توصیه نمیشود.
جوانسازی پوست علاوه بر بوتاکس با استفاده از ژل هم انجام میشود. هر چند تزریق این ماده هم مانند بوتاکس عوارضی برای جنین دارد اما در موارد خاص که خانمها نیاز به استفاده از یک روش درمانی دارند، ژل میتواند جایگزین بوتاکس باشد. در جدول زیر به مقایسه تفاوتهای ژل و بوتاکس پرداختهایم:
روشهای درمانی | تفاوتها |
تزریق بوتاکس | از بین بردن خطوط پیشانی، از بین بردن خطوط اخم، از بین بردن خطوط پنجه کلاغی |
تزریق ژل | از بین بردن گودی زیر چشم از طریق پر کردن آن، بهبود فرم صورت، بهبود فرم بینی، پر کردن گونهها، از بین بردن خط خنده و خط لب |
سخن پایانی
بوتاکس در بارداری بدون عارضه نیست و بیشتر پزشکان توصیه میکنند که این کار چه به منظور زیبایی و چه به منظور درمان، پس از دوران بارداری و شیردهی و با فاصلهای مناسب انجام شود تا خطری فرزند دلبند شما را تهدید نکند. با توجه به این که تزریق بوتاکس سالهاست به عنوان یکی از روشهای کاربردی و معتبر برای رفع چین و چروکهای پوستی استفاده میشود، آگاهی در مورد این روش به خصوص برای بانوانی که در سن بارداری قرار دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است. با مراجعه به مراکز درمانی معتبر مانند کلینیک زیبایی مهزیار میتوانید از راهنماییهای پزشکان مجرب استفاده کنید و در صورت نیاز به انجام بوتاکس، این درمان را در شرایط سالم و مناسب انجام دهید تا کوچکترین آسیبی به جنین یا نوزاد شما وارد نشود.
مجموعه زیبایی مهزیار یکی از کلینیکهای زیبایی شهر تهران است که خدمات تزریق بوتاکس را با بهترین کیفیت، توسط مجربترین پزشکان ارائه میکند. جلب رضایت بیماران و ارائه خدمات خوب اصلیترین هدف این مرکز زیبایی است. اگر قصد تزریق بوتاکس در بارداری یا هر برهه زمانی از زندگی خود را دارید و به سلامتی خود اهمیت میدهید، پیشنهاد ما بهرهگیری از مشاوره تخصصی و رایگان مهزیار است.