تفاوت فیلتر شنی عمودی و افقی در چیست؟ کاربرد هر کدام در کجاست؟

تاریخ انتشار: 29 مرداد 1403
تعداد دیدگاه: 0
تعداد بازدید: 555

فیلتر شنی عمودی و افقی از تجهیزات بسیار مهم در صنعت تصفیه آب هستند که ذرات معلق و ریز موجود در آب را به روش طبیعی و بدون ماده شیمیایی می توانند حذف کنند. در این فیلترها از دانه های سیلیس استفاده شده و با بدنه فلزی، فایبرگلاس و پلی اتیلن تولید می شوند. در ادامه به تفاوت های فیلتر شنی عمودی و افقی و کاربرد آنها اشاره خواهیم داشت.

تفاوت فیلتر شنی عمودی و افقی

فیلتر شنی عمودی چیست؟

در طبیعت آب بعد از عبور از بستر شن و ماسه ای رودخانه ها کاملا زلال میشود و انسان برای تصفیه آب از این شرایط الهام گرفته و فیلتر شنی را طراحی کرده است. فیلتر شنی دستگاه های دارای مخزن فلزی یا پلی اتیلن هستند که درون آنها چند لایه شن و سیلیس قرار میگیرد. آب در زمان عبور از لایه های سیلیس ذرات معلق درون خود را از دست داده و زلال میشود. دانه های سیلیس اندازه کمی دارند و به همین دلیل ذرات موجود در آب نمی تواند از بین آنها عبور کند.

در خرید فیلتر شنی با دو نوع فیلتر شنی عمودی و افقی روبرو هستید که از روند کلی کار آنها با هم تفاوت ندارد. فیلتر شنی عمودی دارای مخازن ایستاده است و آب از بالای دستگاه وارد و از قسمت انتهایی تخلیه میشود. با توجه به اینکه سطح مقطع بستر شن و ماسه این در نوع عمودی این فیلترها کم است، در نتیجه آب با سرعت بالاتری از بستر عبور می کند و می توان گفت از نوع فیلتر شنی تند هستند. این فیلترها گزینه ای کاربردی برای محیط هایی است که متراژ کمی داشته اما ارتفاع سقف آنها زیاد است.

فیلتر شنی عمودی چیست

فیلتر شنی افقی چیست؟

نوع دیگری از فیلترهای شنی به صورت افقی طراحی میشوند. فیلتر شنی افقی دارای مخزن افقی بوده و درون آن لایه های شن و سیلیس قرار میگیرد. با توجه به اینکه مساحت بستر شن و ماسه ای در این مدل فیلتر شنی زیاد است، در نتیجه آب با سرعت کمتری از آن عبور خواهد کرد. به فیلتر شنی افقی در حالت طبیعی می توان فیلتر شنی کند گفت. البته با نصب پمپ می توان آن را به مدل تند نیز تبدیل کرد.

با توجه به اینکه این فیلترها مساحت زیادی برای بستر شن و سیلیس دارند، در نتیجه شستشوی فیلتر شنی با فاصله بیشتری انجام میشود.

تفاوت فیلتر شنی عمودی و افقی

بر اساس تعریفی که برای این دو نوع فیلتر شنی ارائه شد، چند تفاوت عمده در آنها وجود دارد که عبارتند از:

تفاوت فیلتر شنی عمودی و افقی از نظر ظرفیت

یکی از مهم ترین تفاوت های میان فیلتر شنی عمودی و افقی در ظرفیت آنها است. مساحت بستر شن و سیلیس در مدل های افقی بیشتر از نوع عمودی است. به همین دلیل این دستگاه ها قادر به تصفیه مقدار بیشتری از آب هستند و ظرفیت آنها بالاتر است. در حالت کلی توصیه میشود، اگر دبی آب ورودی به مخزن بیشتر از 80 متر مکعب است، فیلتر شنی افقی را انتخاب کنید. در غیر این صورت مدل های عمودی گزینه مناسبی خواهند بود.

تفاوت هزینه نگهداری فیلتر شنی عمودی و افقی

همانطور که اشاره شد، در مدل های عمودی این دستگاه ها آب با سرعت بیشتری از روی بستر سیلیس عبور می کند. علاوه براین، مساحت بستر سیلیس در نوع عمودی کم است و در بازه زمانی کوتاه مقدار زیادی ذرات معلق روی آن تجمع پیدا می کنند. با تجمع گل و لای روی سیلیس دستگاه به مرور کارایی خود را از دست می دهد و نیاز به شستشو دارد. در حالت کلی فاصله فعال سازی برنامه شستشوی معکوس در فیلتر شنی عمودی کوتاه تر از مدل های افقی است.

تفاوت قیمت فیلترشنی افقی و عمودی

از دیگر تفاوت های این دو فیلتر شنی می توان به قیمت آنها اشاره کرد. در حالت کلی برای فیلتر شنی افقی مقدار بیشتری از دانه های سیلیس نیاز است. به همین دلیل نه تنها وزن دستگاه افزایش پیدا می کند، بلکه قیمت آن نیز بیشتر خواهد شد. علاوه براین، مدل های افقی این دستگاه ها در ظرفیت های بیشتری تولید میشوند و متریال زیادی در بدنه آنها استفاده میشود. به همین دلیل این مساله نیز می تواند در افزایش قیمت فیلتر شنی افقی نسبت به عمودی موثر باشد.

تفاوت قیمت فیلترشنی افقی و عمودی

تفاوت در شرایط محیط نصب

یکی از اصلی ترین تفاوت های فیلتر شنی افقی و عمودی در نحوه نصب آنها است. مدل های عمودی تنها در محیط هایی نصب میشوند که ارتفاع سقف آنها زیاد یا روباز باشند. برای نصب مدل های افقی نیاز به متراژ داخلی زیادی وجود دارد و ارتفاع محیط نصب محدودیت ندارد.

علاوه بر موارد فوق، لازم است بدانید که برای محیط های صنعتی بیشتر مدل افقی کاربرد دارد. چون مدل های افقی ظرفیت بالاتری داشته و با هزینه نگهداری کم مقدار زیاد آب را تصفیه می کنند. برای محیط های غیرصنعتی از نوع عمودی استفاده میشود که قیمت کمتری نسبت به نوع افقی دارند.

کاربرد فیلتر شنی عمودی و افقی

از مهم ترین موارد کاربرد فیلتر شنی عمودی و افقی می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

کاربرد در تصفیه آب استخر

یکی از مهم ترین موارد کاربرد این تجهیزات در تصفیه آب استخر است. برای استخرهای خانگی فیلتر شنی در ابعاد و ظرفیت های کوچک ارائه میشود و فضای کمی برای نصب نیاز دارند. در استخرهای بزرگ پرورش ماهی و آبزیان از نوع صنعتی این دستگاه ها در ظرفیت های مختلف استفاده میشود. بسیاری از ذرات جامد معلق در آب استخر بدون تولید مواد جانبی مضر از این طریق جداسازی میشوند.

تصفیه آب برج خنک کننده

ذرات معلق در آب بعد از ورود به برج های خنک کننده و دیگ های بخار به مرور در جداره داخلی تاسیسات رسوب می کنند. این لایه های رسوبی مسیر عبور آب و سیال را مسدود نموده و حتی منجر به خوردگی جداره آنها نیز می شوند. فیلترشنی عمودی و افقی قبل از برج های خنک کننده نصب شده و از ورود ذرات به داخل مخزن برج جلوگیری می کند.

تصفیه آب آشامیدنی با فیلتر شنی

در تصفیه خانه های بزرگ و دستگاه های تصفیه آب خانگی فیلتر شنی نقش بسیار مهمی ایفا می کند. دانه های شن و ماسه تعبیه شده داخل فیلتر در زمان کوتاه و بدون تولید مواد مضر جانبی با قیمت مناسب می توانند ذرات معلق و گل و لای آب را حذف کنند. این تجهیزات در روند تصفیه آب آشامیدنی باید در کنار سایر دستگاه ها استفاده شوند تا خروجی تصفیه خانه کیفیت مطلوب را داشته باشد.

از دیگر موارد کاربرد فیلتر شنی عمودی و افقی می توان به تصفیه آب کشاورزی، تصفیه آب کارخانه های تولید مواد غذایی، داروسازی و مرغداری اشاره کرد. ظرفیت و نوع و مدل فیلتر شنی و اندازه دانه های سیلیس بر اساس کیفیت آب ورودی و خروجی مورد نظر تعیین می گردد.

جمع بندی

بر اساس آنچه در طول متن اشاره شد، مهم ترین تفاوت فیلتر شنی عمودی و افقی در سرعت تصفیه آب، هزینه نگهداری، قیمت و نحوه نصب است. مدل های عمودی نیاز به فضایی با ارتفاع زیادی داشته و از نوع افقی برای محیط هایی با متراژ داخلی بالا نیاز است. مدل های عمودی با سرعت بیشتری آب را تصفیه نموده و هزینه نگهداری آنها نیز بیشتر از نوع افقی است. هر دو نوع این فیلترهای شنی در تصفیه آب استخر، آب کارخانه های مواد غذایی و داروسازی کاربرد دارند.

بحث درباره این مقاله را شما آغاز کنید! ارسال دیدگاه
ارسال دیدگاه
امتیاز شما:
🔃
تا 60% تخفیف بر روی صدها عنوان کتاب! خرید کتاب با 50% تخفیف