مهمترین نکاتی که باید در مورد شقاق و بواسیر بدانید
یکی از مشکلات رایجی که بسیاری از افراد از آن رنج می برند مشکل بواسیر و شقاق است. این دو بیماری هر دو در ناحیه مقعد ایجاد می شوند و به همین دلیل بسیاری از افراد آن دو را یکی فرض می کنند.
بواسیر یا هموروئید به وضعیتی گفته می شود که رگ های خونی در ناحیه مقعد و یا بخش تحتانی روده بزرگ متورم و آسیب دیده شود. در واقع دلیل عمده هموروئید را می توان ایجاد فشار بیش از حد به بخش تحتانی روده که به خروجی مقعد متصل است، دانست. زمانی که هموروئید رخ می دهد شخص می تواند خونریزی رکتوم و سختی در اجابت مزاج را تجربه کند. حدود نیمی از بزرگسالان تا سن ۵۰ سالگی ممکن است این بیماری را تجربه کنند، و یا حداقل یکی از علائم آن مانند خارش، درد یا خونریزی مقعدی را داشته باشند.
شقاق مقعدی یا فیشر بیماری دیگری مربوط به ناحیه مقعد است. این بیماری می تواند خفیف یا حاد رخ دهد. شقاق باعث ایجاد یک شکاف یا ترک باریک در پوست دیواره مقعد و مخاط اطراف آن می شود. به دلیل اینکه تمرکز گیرنده های عصبی در این ناحیه بالاست زمانی که از هم گسیختگی بافتی و آسیب در این ناحیه رخ می دهد درد بسیاری را برای فرد به وجود می آورد. شقاق می تواند با درد و خونریزی همراه باشد. گاه زخم شقاق به خودی خود از بین می رود اما در صورت یبوست مزمن شکاف شقاق می تواند در ناحیه داخل کانال رکتوم به وجود آید و درد بسیاری را برای فرد ایجاد کند.
آیا شقاق همان بواسیر است؟
بسیاری از افراد به دلیل اینکه علائم این دو بیماری شبیه هم است آنها را با یکدیگر اشتباه می گیرند. علائمی همچون احساس درد در ناحیه مقعد، خونریزی ، سوزش و خارش، و تورم و التهاب در ناحیه مقعد می توانند در هر دوی این بیماری ها دیده شوند و به همین دلیل افراد گمان می کنند که این دو بیماری یکی هستند در حالی که این چنین نیست. این دو بیماری تفاوت هایی با یکدیگر دارند که به آنها اشاره میکنیم.
چگونه به تفاوت شقاق و بواسیر پی ببریم؟
همانطور که گفته شد بواسیر به تورم رگ ها یا واریسی شدن عروق ناحیه مقعد گفته می شود. در صورتی که در بیماری شقاق در دیواره خارجی مقعد ترک عمیقی ایجاد می گردد. این دو بیماری نشانه های متفاوتی دارند که میتوان از طریق آنها به نوع بیماری خود پی برد.
نشانه های هموروئید
بواسیر دارای انواع مختلف داخلی و خارجی است و علائم آن در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد اما به شکل معمول علائم بواسیر به شرح زیر است:
- خونریزی خفیف
- خارش بیش از حد مقعد بعد از اجابت مزاج
- التهاب در ناحیه نشیمنگاه
- احساس درد و نبض شدید در ناحیه مقعد
- خروج ترشحات لزج از مقعد
- احساس درد همیشگی
- ایجاد زائده گوشتی یا بیرون زدگی که با دست به داخل مقعد باز گردد.
- زائده گوشتی بیرون زده که به شکل توده اضافه گوشتی در دهانه مقعد ایجاد شده است.
نشانه های هموروئید
- احساس درد شدید در ناحیه مقعد
- مشاهده لکه های قرمز خون روشن بر روی دستمال کاغذی و یا به شکل خط طولی بر روی مدفوع
- سوزش شدید مقعد پس از اجابت مزاج که به دلیل تحریک زخم در این ناحیه ایجاد می شود.
با توجه به نکات گفته شده شاید بتوان به تفاوت شقاق و بواسیر پی برد با این وجود بسیاری از افراد نمی توانند این تفاوت را تشخیص دهندو در این گونه موارد بهترین کار این است که به متخصصین آنورکتال (درمان ناحیه مقعد) مراجعه شود تا بیماری در مراحل اولیه به شکل ساده تری درمان گردد.یکی از مراکزی که می تواند به شما در تشخیص این بیماری ها یاری رساند مرکز پزشکی درمان فوری است.
درمان فیشر چگونه انجام می شود؟
روش های مختلفی برای درمان شقاق یا فیشر مقعدی وجود دارد. این روش ها با توجه به شدت علائم، نشانه ها و وضعیت بیمار می توانند متفاوت باشند. اگر بیماری در مرحله خفیف باشد با درمان های خانگی و گیاهی می توان مشکل را برطرف کرد اما اگر عمق و طول زخم افزایش یابد و فیشر شکل مزمن پیدا کند روش هایی همچون لیزر درمانی و انجام عمل جراحی مورد نیاز است.
درمان فیشر با لیزر؛ روشی غیرتهاجمی و مطمئن
درمان فیشر با لیزر یکی از روش های غیرتهاجمی است درمان فیشر با لیزر یکی از روش های غیرتهاجمی است که انتخاب بسیاری از افراد است. لیزر شقاق به صورت سرپایی در کلینیک هایی همچون درمان فوری توسط متخصصین آنورکتال انجام می شود. این روش عوارضی ندارد و بیماران پس از انجام آن می توانند به راحتی به فعالیت های خود بپردازند. درمان فیشر با لیزر یکی از جدیدترین دستاوردهای دنیای پزشکی است و اثر بخشی بالا و عوارض کمتری دارد و به همین دلیل می تواند جایگزین مناسبی برای عمل جراحی باشد.
در درمان شقاق با لیزر پزشک متخصص انرژی اشعه لیزر را به بافت های آسیب دیده می تاباند و شکاف ها و بافت های آسیب دیده را ترمیم می کند. بیمار بدون احساس درد و خونریزی در طی زمان ۱۵ تا ۳۰ دقیقه مورد معالجه قرار می گیرد و پس از آن مرخص می شود. دوره نقاهت درمان فیشر با لیزر یک روزه می باشد و احتمال عود زخم بیماری ۰ درصد است.
آیا علل بیماری بواسیر در مردان با زنان تفاوت دارد؟
علت اصلی بواسیر تورم رگ های مقعد و پایین روده بزرگ است. زمانی که فشار بیش از حدی بر روی بافت های همبند که این ساختارهای عروقی را در جای خود حفظ می کنند ایجاد شود به درد و در نهایت ایجاد بواسیر منتهی می گردد. بواسیر می تواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد، هرچند ممکن است دلایل ایجاد آن کمی در بین زنان و مردان متفاوت باشد.
علت بیماری بواسیر در مردان؛ ساده اما دردسرساز
در به طور معمول بیماری بواسیر در مردان می تواند به دلیل برداشتن اجسام سنگین یا انجام فعالیت های سنگین بیش از تحمل فرد باشد . زمانی که فرد اجسام سنگین را بلند می کند فشار بیشتری را بر روی راست روده و مقعد وارد می آورد. در گذر زمان این مسئله میتواند عروق مقعد را متورم کند و باعث بواسیر شود. جدای این عامل علت بواسیر در مردان می تواند ناشی از تغذیه ناسالم باشد. مصرف غذاهای فرآوری شده که فیبر کمی دارند می تواند باعث یبوست و در نهایت بروز بواسیر شود. افزایش وزن نیز عامل دیگری است که در مردان می تواند باعث بیماری بواسیر گردد. افزایش وزن باعث می شود رگ های مقعد متورم شوند و در نهایت توده ایجاد گردد. همچنین یبوست در افراد دارای اضافه وزن بیشتر رخ می دهد که زمینه ساز بواسیر است.