علائم تومورهای مغزی: بررسی کامل انواع نشانهها و تاثیرشان
بر اساس بافتهای مغزی که تومور روی آنها تأثیر میگذارد، بیشتر از ۱۵۰ نوع مختلف تومور در مغز وجود دارد. همه آنها، سرطانی نیستند، اما حتی تومورهای خوش خیم به دلیل اندازه یا محل خود میتوانند خطرناک باشند. در این مقاله، به بررسی علائم توموری مغزی و شرایطی که برای افراد ایجاد میکند، خواهیم پرداخت. برای آشنایی با این علائم و تمام نکات مربوط با علائم تومورهای مغزی، تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
تومور مغزی چیست؟
تومور مغزی رشد غیرطبیعی یا توده سلولی در مغز یا اطراف آن است. تومورهای ستون فقرات و تومورهای مغزی با هم تومورهای سیستم عصبی مرکزی (CNS) نامیده میشوند. تومورهای مغزی میتوانند بدخیم (سرطانی) یا خوش خیم (غیر سرطانی) باشند. برخی از تومورها به سرعت رشد میکنند، در حالی که برخی دیگر کند رشد میکنند.
تنها حدود یک سوم تومورهای مغزی سرطانی هستند. اما چه سرطانی باشند چه نباشند، تومورهای مغزی میتوانند بر عملکرد مغز و سلامت شما تاثیر بگذارند، اگر به اندازه کافی بزرگ شوند که بر اعصاب، رگهای خونی و بافت اطراف فشار بیاورند. تومورهایی که در مغز شما ایجاد میشوند، تومورهای اولیه نامیده میشوند. تومورهایی که پس از تشکیل در قسمتهای مختلف بدن به مغز گسترش مییابند، تومورهای ثانویه یا تومورهای متاستاتیک مغز نامیده میشوند.
علائم تومورهای مغزی چیست؟
افراد مبتلا به تومور مغزی، ممکن است یک یا چند مورد از علائم یا نشانهها را تجربه کنند. علامت ها، تغییراتی هستند که میتوانید در بدن خود احساس کنید و تغییراتی مانند اندازهگیری فشار خون هستند که اندازهگیری میشوند. گاهی اوقات، افراد مبتلا به تومور مغزی هیچ یک از علائم و نشانههای را ندارند. علت یک علامت یا نشانه ممکن است به دلیل وضعیت پزشکی دیگری باشد که تومور مغزی نیست.
علائم تومور مغزی میتواند عمومی یا اختصاصی باشد؛ علامت کلی در اثر فشار تومور بر روی مغز یا نخاع ایجاد میشود. علائم خاص زمانی ایجاد میشود که قسمت خاصی از مغز به دلیل تومور خوب کار نمیکند. برای بسیاری از افراد مبتلا به تومور مغزی، زمانی که پس از تجربه مشکلی مانند سردرد یا تغییرات دیگر به پزشک مراجعه کردند، تشخیص داده شد.
علامتهای عمومی تومور مغزی
- سردرد، که ممکن است شدید باشد و با فعالیت یا در اوایل صبح بدتر شود
- افراد ممکن است انواع مختلفی از تشنج را تجربه کنند. حرکاتی که تشنج نامیده میشوند، حرکات غیرارادی ناگهانی ماهیچههای فرد است. انواع مختلف آن و شکل ظاهری آنها در زیر ذکر شده است:
- میوکلونیک
- انقباضات عضلانی منفرد یا چندگانه، تکان، اسپاسم
- تونیک کلونیک (گرند مال)
- از دست دادن هوشیاری و به دنبال آن انقباض و شل شدن عضلات
- از دست دادن کنترل عملکردهای بدن، مانند از دست دادن کنترل مثانه
- ممکن است یک دوره کوتاه ۳۰ ثانیهای بدون تنفس باشد و پوست فرد ممکن است سایهای به رنگ آبی، بنفش، خاکستری، سفید یا سبز شود.
- پس از این نوع تشنج، فرد ممکن است خوابآلود باشد و سردرد، گیجی، ضعف، بیحسی و درد عضلات را تجربه کند.
- تغییر در حس، بینایی، بویایی و/یا شنوایی بدون از دست دادن هوشیاری
- جزئی پیچیده
- ممکن است باعث از دست دادن هوشیاری یا از دست دادن جزئی یا کلی هوشیاری شود
- ممکن است با حرکات تکراری و غیرعمدی مانند تکان دادن همراه باشد
- شخصیت یا حافظه تغییر میکند
- حالت تهوع یا استفراغ
- خستگی
- خواب آلودگی
- مشکلات خواب
- مشکلات حافظه
- تغییر در توانایی راه رفتن یا انجام فعالیتهای روزانه
علائمی که ممکن است مختص محل تومور مغزی باشد
- فشار یا سردرد در نزدیکی تومور.
- از دست دادن تعادل و مشکل در مهارتهای حرکتی ظریف با تومور در مخچه مرتبط است.
- تغییرات در قضاوت، از جمله از دست دادن ابتکار عمل، کندی و ضعف یا فلج عضلانی با تومور در لوب فرونتال مغز همراه است.
- از دست دادن جزئی یا کامل بینایی به دلیل وجود تومور در لوب پشت سر یا لوب تمپورال مخ است.
- تغییرات در گفتار، شنوایی، حافظه یا حالت عاطفی مانند پرخاشگری و مشکلات در درک یا بازیابی کلمات میتواند از یک تومور در لوب پیشانی و گیجگاهی مخ، ایجاد شود.
- تغییر ادراک لمس یا فشار، ضعف بازو یا پا در یک طرف بدن، یا گیجی در سمت چپ و راست بدن با تومور در لوب فرونتال یا جداری مغز مرتبط است.
- ناتوانی در نگاه کردن به بالا میتواند ناشی از تومور غده صنوبری باشد.
- شیردهی که ترشح شیر مادر است و تغییر دورههای قاعدگی و همچنین رشد دستها و پاها در بزرگسالی با تومور هیپوفیز مرتبط است.
- مشکل در بلع، ضعف یا بیحسی صورت، یا دوبینی از علائم تومور در ساقه مغز است.
- تغییرات بینایی، از جمله از دست دادن بخشی از بینایی یا دوبینی، میتواند ناشی از تومور در لوب تمپورال، لوب پس سری یا ساقه مغز باشد.
نکات مهم در مورد علائم تومورهای مغزی
احتمال دارد که بسیاری از افراد مبتلا به تومور مغزی، هیچ گونه علامتی را تجربه نکنند که این موضوع اغلب به دلیل کوچک بودن تومور است. در اکثر مواقع، نشانههایی که تومور ایجاد میکند به شرایطی مانند: محل تومور، اندازه و نوع آن بستگی دارد. ممکن است برخی تومورها نشانههایی مشابه داشته باشند و برخی دیگر علائمی متفاوت ایجاد کنند همچنین ممکن است این علائم، شدید یا خفیف باشند. در برخی شرایط نشانههایی که فرد تجربه میکند، هیچ ارتباطی با تومور ندارد و نشانه وجود بیماری یا شرایط پزشکی دیگر است.