مراقب سلامت کیست و چه وظایفی دارد؟

تاریخ انتشار: 7 اردیبهشت 1403
تعداد دیدگاه: 0
تعداد بازدید: 4422

مراقب سلامت که با نام های مراقبت بهداشت و خدمات درمانی نیز شناخته می شود، یکی از گروه های شغلی است که در حفظ و بهبود سلامت افراد می کوشد. دسترسی به مراقبان سلامت در هر کشوری با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی متفاوت می باشد. این شغل یکی از شغل های بسیار حیاتی در هر جامعه ای است، چرا که کشوری که از نظر بهداشت فردی در سطح بالایی قرار گرفته باشد به آسانی می تواند مانع ایجاد خسارت های مالی و جانی در مواقع لزوم و ضروری شود.

مراقب سلامت در کشور ما معمولا در مراکز بهداشتی، درمانی و مدارس دولتی و خصوصی مشغول به فعالیت می شوند. شرح وظایف مراقبان سلامت به این موضوع وابسته است که فرد در مدرسه یا در مراکز بهداشت مشغول به کار است در ادامه با ما همراه باشید تا از شرح وظایف این افراد در مراکز بهداشتی و هم چنین مدارس آگاه شوید:

وظایف اصلی مراقب سلامت در مدارس

وظایف اصلی مراقب سلامت در مدارس

اگر قصد شاغل شدن در این گروه شغلی را دارید بهتر است ابتدا با شرح وظایف آن به خوبی آشنا شوید سپس با آگاهی بیشتری شغل مورد نظر خود را انتخاب نمایید. شغل مراقبت سلامی یکی از مهم ترین گروه های شغلی مدارس است اما تا این لحظه آنگونه که باید جدی گرفته نشده است. البته می توان گفت با توجه به شیوع بیماری همه گیر کرونا اهمیت این ردیف شغلی نیز بر همگان ثابت شده است. از مهم ترین شرح وظایف مراقبان سلامت در مدرسه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مهم ترین وظیفه ی این افراد بررسی سوابق بهداشتی دانش آموزان می باشد و در صورت وجود نقص واکسیناسیون افراد می بایست پیگیری های لازم را به سرعت انجام دهند

مراقبلان سلامت می بایست به خوبی بهداشتیاران مدرسه را انتخاب نمایند و وظایف شغلی آن ها را گوشزد کنند و بر فعالیت هر یک از آنها نظارت مستقیم داشته باشند

نظارت بر بهداشت فردی دانش آموزان، بهداشت و ایمنی محیط مدرسه و سرویس های بهداشتی مدارس نیز برعهده دارند

مشخص کردن دانش آموزانی که دچار بیماری های خاص همانند بیماری های قلبی، کم خونی، دیابت و.. هستند بسیار حائز اهمیت است که مراقبان سلامت این کار را به خوبی انجام می دهند و در دفاتر سلامت آن را ثبت می کنند.

برای ارائه خدمات بهتر به دانش آموزان می بایست اتاق بهداشت را تا حد ممکن مجهز نمایند

معاینات مقدماتی از جمله معاینات بینایی، شنوایی، دهان و دندان نیز بر عهده دارند

تمام معاینات مربوط به رشد فیزیکی دانش آموزان از جمله معاینات قد و وزن نیز بر عهده مراقب سلامت است

یکی دیگر از مهم ترین وظایف این گروه شغلی نظارت و کنترل بر نحوه تغذیه مناسب دانش آموزان می باشد و در صورت امکان بهتر است روش تغذیه صحیح به دانش آموزان آموزش داده شود.

با توجه به اهمیت مصرف لبنیات نظارت و کنترل بر توزیع شیر در مدارس نیز برعهده دارند

مراقب سلامت می بایست بر کار خدمتگزاران مدرسه نظارت داشته باشد و آن ها را برای دریافت کارت صحت سلامت به مراکز بهداشتی معرفی نمایند

برای کنترل بیماری های واگیر دار و حتی غیر واگیر دار می بایست با مراکز بهداشت همکاری مناسبی داشته باشند

فرم های آماری دانش آموزان را به وقع تکمیل و به منطقه ارسال نمایند

تشویق به همکاری و مشارکت فعال دانش آموزان در فعالیت های هنری، تفریحی و فرهنگی و هم چنین برنامه ریزی مسابقات مختلف و برنامه های اموزشی نیز برعهده مراقب سلامت است

برگزاری جلسات مناسب برای والدین در راستا اهمیت به سلامت جسم و روان دانش آموزان نیز یکی از وظایف بسیار مهم مراقبان سلامت می باشد

برنامه های بهداشتی ابلاغ شده همانند برنامه بهبود سلامت دهان و دندان ها؛ پیشگیری از ایدز و … را می بایست با برنامه ریزی مناسب به بهترین شکل ممکن انجام داد.

وظایف جانبی مراقب سلامت مدارس

از دیگر وظایف مراقب سلامت می توان به بحث فرهنگ سازی در مورد رعایت بهداشت فردی اشاره کرد. به مراقبان سلامتی که در مدارس مشغول به کار هستند توصیه می شود حتما خود یک فرد با رعایت کامل بهداشت شخصی باشند تا دانش آموزان بتوانند از او الگو بگیرند.

هم چنین آموزش گروه های هدف که شامل 7 مورد رفتار پر خطر در نوجوانان و جوانان است یکی دیگر از وظایف جانبی این افراد می باشد. 7 مورد رفتار پر خطر که نیاز به آموزش و پیگیری دارند شامل موارد زیر است:

رفتار های تغذیه ای نامطلوب دانش آموزان

کم تحرکی آنها
مصرف دخانیات
اختلالات مربوطه به سلامت روان جوانان و نوجوانان
رفتار های جنس پر خطر
صدمات خشونت آمیز و غیر عمدی
مصرف مواد مخدر و الکل
بهتر است مراقبان سلامت به غیر از وظایف اصلی خود با دانش آموزان رفتار دوستانه و مناسبی داشته باشند تا بتوانند به خوبی رفتار های پر خطر آن ها را شناسایی نمایند و در مواقع لزوم پیگیری لازم را جهت پیش گیری و بهبود انجام دهند.

منابع استخدامی مراقبت سلامت آموزش و پرورش

همانطورکه می‌دانید آزمون استخدامی مراقبت سلامت از دو بخش عمومی و تخصصی تشکیل شده است. حدود 30 درصد از سوالات این آزمون را سوالات عمومی و حدود 70 درصد آن را سوالات تخصصی تشکیل می‌دهند.

کتاب‌هایی با عنوان کتاب استخدامی اطلاعات عمومی وجود دارند. این کتاب‌ها شامل سوالات استخدامی اطلاعات عمومی هستند با این تفاوت که برخی از آن‌ها علاوه‌بر پرسش و پاسخ دارای درسنامه مختصری نیز هستند.

در هرصورت لازم است تا برای گذر از این آزمون روی درصدهایی که از طریق بخش عمومی کسب می‌کنید، حساب کنید. بهترین کتاب استخدامی اطلاعات عمومی از طریق مقاله‌ای با همین عنوان معرفی شده است.این امر کمک می‌کند تا با توجه به وقتی که در اختیار دارید، مناسب‌ترین کتاب را برای خود انتخاب کنید.

از جمله کتاب هایی که برای آزمون استخدامی مراقب سلامت استفاده کرد میتوان استفاده کرد بدین شرح است:

  • درسنامه بهداشت عمومی خالد رحمانی
  • کتاب استخدامی مراقب سلامت بهاره پدرام فر
  • درسنامه استخدامی مراقبت سلامت
  • بانک آزمون جامع مراقبت سلامت
  • مرجع کامل آزمون استخدامی مراقبت سلامت
بحث درباره این مقاله را شما آغاز کنید! ارسال دیدگاه
ارسال دیدگاه
امتیاز شما:
🔃

همچنین ببینید

بستن
تا 60% تخفیف بر روی صدها عنوان کتاب! خرید کتاب با 50% تخفیف