چرا نباید در دوران بارداری بلیچینگ کرد؟
چکیده مطلب: جلب توجه به زیبایی و به ویژه داشتن لبخندی درخشان در بین انسانها حائز اهمیت است، اما باید توجه داشت که انجام این اقدام زیبایی نه تنها میتواند بر سلامت مادر تأثیر بگذارد بلکه ممکن است عوارضی برای جنین به همراه داشته باشد.
تورم و خونریزی لثه
یکی از تغییراتی که در دوران بارداری به طور شایع مشاهده میشود، تورم و خونریزی لثهها به دلیل تغییرات هورمونی است. این عارضه میتواند حساسیت شدید دندانی و لثهای را به همراه داشته باشد. به همین دلیل، انجام اقدامات دندانپزشکی غیرضروری همچون بلیچینگ در این دوران ممکن است وضعیت لثهها را وخیمتر کند. بلیچینگ در همه سنین انجام میشود؛ حتی خدمات بلیچینگ دندان کودکان نیز در کلینیک های دندانپزشکی ارائه میشود. اما در برخی موقعیت ها مثل دوران بارداری، بهتر است این اقدام را به زمان دیگری موکول کنید.
تهوع های صبحگاهی
تهوع صبحگاهی یکی دیگر از علائم رایج در بارداری است که میتواند به فرسایش دندان منجر شود. این حالت نه تنها میتواند نتایج درمان بلیچینگ را تحت تأثیر قرار دهد، بلکه علاوه بر آن دندانها را ضعیف میکند. اسید معده ناشی از تهوع میتواند به مینای دندان آسیب بزند و عوارض ناشی از سفید کردن دندان را افزایش دهد.
خطر پوسیدگی دندان ها
در دوران بارداری، هوسهای غذایی برای مواد شیرین و نشاستهای شایع است و این امر میتواند احتمال پوسیدگی دندانها را افزایش دهد.
احتمال لق شدن دندان ها
سطوح بالای هورمونهای استروژن و پروژسترون در بدن باردار، احتمال لق شدن دندانها را نیز افزایش میدهد. این مشکل میتواند به عوارض بیشتری در زمان بلیچینگ دندانها منجر شود و در نتیجه، این روش در دوران بارداری توصیه نمیشود.
تاثیر مواد بلیچینگ روی جنین
متغیرهای شیمیایی موجود در مواد بلیچینگ ممکن است اثرات منفی بر جنین داشته باشد. با وجود اینکه هنوز مطالعات مستقلی در این زمینه انجام نشده که به صراحت عوارض منفی این مواد را بر روی جنین اثبات کند، اما به دلیل بیاطمینانی علمی موجود، بهتر است از استفاده از این مواد خودداری گردد.
مشکلات نشستن مادر حین پروسه بلیچینگ
در صورتی که مادر بخواهد از روش آفیس بلیچینگ استفاده کند، مشکلات جسمی ممکن است ایجاد شود. بزرگ شدن شکم و رحم در دوران بارداری میتواند مانع از دراز کشیدن راحت مادر روی یونیت دندانپزشکی شود. این موضوع به نوبه خود میتواند فرآیند درمان را پیچیده و دشوار کند.
آیا بلیچینگ کردن دندانها در طول دوران بارداری خطر دارد؟
در دوران بارداری، به علت انتقال ممکن مواد مصرفی به جنین، نگرانیهایی در مورد ایمنی روشهای زیبایی از جمله بلیچینگ دندانها وجود دارد. با این حال، تحقیقات انجام شده نشان دادهاند که تا کنون دلایل قوی برای آسیب دیدن جنین بر اثر استفاده از مواد بلیچینگ وجود ندارد. همچنین، نگرانی بابت بلعیده شدن این مواد در حین درمان به دلیل استفاده از تجهیزات دندانپزشکی و روشهای مناسب حداقل شده است.
عوارض بلیچینگ دندان در بارداری
تورم و التهاب طبیعی لثه در این دوران میتواند اثرات مصرف پراکسید هیدروژن را تشدید کند و ثانیاً، احتمال وقوع واکنشهای آلرژیک در خانمهای باردار نیز بیشتر است. همچنین، لق شدن دندانها ممکن است اجازه قرار گرفتن مناسب محافظ لثه و مواد سفیدکننده را بر روی لثه و دندان ندهد که خود عامل دیگری برای افزایش حساسیت و عوارض آن است.
راهکارهای دیگر برای سفید کردن دندان در بارداری
توصیه میشود از انجام خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی خود در دوران بارداری خودداری کنید. در ادامه گزینههای جایگزین برای بلیچینگ دندان در مطب و همچنین در منزل معرفی شده است.
جرم گیری دندان
جرم گیری دندان یکی از موارد مؤثر در این دوران است که با برداشتن جرمها و پلاکهای دندانی به بهبود سلامت دهان و دندان مادر باردار کمک میکند. این درمان به نوبه خود نمیتواند روش مجزایی برای سفید کردن دندان باشد؛ اما با برداشتن جرمهایی که سبب زردتر دیده شدن دندانها میشوند، میتواند تا حدودی به سفید شدن دندانها کمک کند.
استفاده از خمیر دندان سفید کننده دندان
خمیر دندانهای سفید کننده دندان حاوی مواد ساینده هستند که به برداشتن جرم و ذرات غذایی از روی سطح دندانها کمک میکنند. اما توجه داشته باشید که استفاده همیشگی از این نوع خمیر دندانها به مرور زمان میتواند به مینای دندان آسیب برساند.
استفاده از دهانشویه مناسب
استفاده از دهانشویه به پیشگیری از تجمع باکتریها و تشکیل جرم و پلاک که دندانها را زرد میکند، کمک میکند. برای انتخاب دهانشویه مناسب و تعداد دفعات استفاده از آن با دندانپزشک خود مشورت کنید. توجه داشته باشید که استفاده طولانی مدت از برخی از دهانشویهها نیز سبب تغییر رنگ دندان و بد رنگ شدن آنها میشود.
نتیجه گیری
میتوان گفت که تمایل به داشتن دندانهای سفید و درخشان در دوران بارداری و شیردهی باید با احتیاط و توجه به سلامت عمومی مادر و جنین همراه باشد. با توجه به عوارض همچون خونریزی لثه، تهوعهای صبحگاهی و خطرات احتمالی برای جنین، بهتر است از انجام روشهای بلیچینگ دندان در این دوران حساس خودداری شود.